Tijd besparen met inloggen.

Blog

LerenDoenMaken maakt gebruik van online tools. Bij een aantal van deze tools moeten de leerlingen zich aanmelden of inloggen. Dit aanmelden kost tijd, kan voor problemen zorgen als ze geen eigen account hebben of nog te jong zijn. Om privacy redenen kan het ook nog een extra argument zijn om leerlingen niet zelf aan te laten melden.
Om veel gedoe te voorkomen, is het handig om ervoor te zorgen dat leerlingen alleen maar hoeven in te loggen. Dat kan door een groepsmail en een groepswachtwoord aan te maken.
De leerkracht maakt eerst een groepsmail met en wachtwoord aan.
Als voorbeeld gebruiken wij basisschool “t Accent”. Hiervoor hebben we voor elke deelnemende groep een g-mailadres aangemaakt.
Voor groep 7: zevenaccent@gmail.com met als wachtwoord: Accent7.
Voor groep 8: achtaccent@gmail.com met als wachtwoord: Accent8.
Zijn er andere groepen die meedoen, dan kan je daarvoor hetzelfde doen.
Met deze mail meldt de leraar zich aan bij elke tool waar dat nodig is. Elke keer gebruikt hij hetzelfde mailadres en wachtwoord. Soms wordt er als gebruikersnaam geen mailadres gevraagd. Dan vullen we voor groep7: zevenaccent in en voor groep 8: achtaccent.
Deze inloggegevens zijn bij de leerlingen bekend. Hang een lijst op in de klas of geef de leerlingen een overzicht.
Zij hoeven nu alleen maar in te loggen. Dat gaat meestal zelfstandig en verloopt vrij vlot. Op het stappenplan, dat bij elke tool is bijgevoegd, kunnen de leerlingen zien of dat inloggen nodig is en op welke plaats dat moet gebeuren.
inlogvoorbeeld_2x.png
Het advies is bovenstaande handelingen te doen voor de groep met LerenDoenMaken begint. Je bent er even mee bezig, maar dan bespaart je dat later veel tijd en onnodige vragen. Je hoeft dit aanmelden ook maar één keer te doen, want het volgende schooljaar maak je weer gebruik van de dezelfde accounts.
In de blogbijdrage: Tools Overzicht hebben we een lijst staan van alle tools die we gebruiken en waar je kunt zien bij welke tools je wel of niet aangemeld moet zijn.