Robotica

Uitleg bij opdracht

Leren

Een robot is een leuk ding, maar zonder software ben je er eigenlijk niets mee. Software is een programma dat ervoor zorgen dat je met een robot ook iets kan doen. Software wordt geschreven door programmeurs. Ze gebruiken hiervoor een taal die de robot begrijpt. Het leuke aan programma’s schrijven is dat je jouw eigen wil kan opdringen aan de robot, je laat de robot die dingen doen die jij zelf bepaalt.
In fabrieken heb je robots die allerlei werkzaamheden overnemen van de mens. Vaak zijn dit werkzaamheden die gevaarlijk of ongezond zijn zoals bijvoorbeeld laswerkzaamheden in de auto-industrie In het huishouden kom je ook robots tegen, zo heb je stofzuigerrobots die zelfstandig een ruimte stofzuigen en zelf hun weg door de kamer vinden.
De term robot is voor het eerst genoemd in het toneelstuk R.U.R. (Rossum’s Universal Robots) uit 1920. De schrijver Karel Čapek beschreef in het stuk een maatschappij waarin de echte mens wordt bediend door harteloze, nagemaakte mensen. Čapek noemde de nagemaakte mensen robots, naar het Tsjechische woord robota wat dienaar of slavenarbeid betekent. Het toneelstuk was destijds uitermate populair.

Premium content

Deze content is afgeschermd omdat je niet bent ingelogd met een Premium-account.

Inloggen