Zoekt en gij zult vinden
Je kunt op allerlei manieren informatie zoeken. Tegenwoordig zoeken we veel en vaak op internet. Maar dat is soms moeilijker dan je denkt. Dit project gaat over zoeken op internet. Je leert hoe je kunt zoeken. Hoe je dat handig kunt doen. En waar je op moet letten.
1. Introductie
Als je een vraag hebt, dan wil je daar meestal een antwoord op hebben. Antoorden vinden kan op allerlei manieren: in boeken, kranten of tijdschriften, via deskundigen, op internet, door een onderzoekje te doen enzovoort. Weet jij waar mensen het liefst naar antwoorden zoeken? We gaan een klein onderzoek doen.
Opdracht
Houdt een enquête en maak van de resultaten een grafiek.
Te onderzoeken:
- Leeftijd: 8-12, 13-18, 19-25, 26-40, 41-60, 61 en ouder.
- Opzoekmogelijkheden: krant/tijdschrift, boeken, vragen deskundigen, radio/tv, internet, anders.
- Reden: handig, gaat sneller, snap ik beter, anders.
Gebruik voor de enquête en de grafiek de volgende opdrachten:
Bespreek de resultaten. Valt je wat op? Welke conclusie kun te trekken?
2. Formuleer een goede vraag. Zoek kernwoorden.
Voor een goed antwoord heb je een goede vraag nodig. Wat wil je precies weten en welke informatie heb je daarvoor nodig? Hoe kom je tot een goed antwoord? Zoek je naar een feit dan kun je vaak een wie-, wat-, waar- of wanneer- vraag stellen. Doe je onderzoek, dan is je vraag vaak een waarom- of hoe-vraag.
Wanneer je een antwoord zoekt op een vraag, maak dan gebruik van kernwoorden. Hiermee geef je aan welke woorden echt belangrijk zijn. Zo kom je snel bij de goede boeken in de bibliotheek, maar ook bij de index van een boek of bij een omschrijving in de encyclopedie. Het is dus zaak om te weten wat die kernwoorden zijn.
Opdracht
We gaan even oefenen in het verzinnen en vinden van goede kernwoorden.
Kies een onderwerp. Verzin zo veel mogelijk woorden die met dat onderwerp te maken hebben.
Maak daar een woordwolk op mindmap van met een van de volgende opdrachten:
3. Zoeken op internet
Tegenwoordig vinden we heel veel informatie op het internet. Maar zoeken op internet kan best moeilijk zijn. Er zijn miljoenen websites. Waar moet je beginnen? Gelukkig zijn er zoekmachines. Met jouw kernwoorden kun je zoekmachines gebruiken om informatie op internet te vinden. De meest gebruikte zoekmachine is Google. Hoe je goed en slim kunt zoeken op Google zie je in het filmpje hieronder.
Opdracht
Kies weer een onderwerp. Zoek zo veel mogelijk informatie op over het onderwerp.
- Gebruik kernwoorden om te zoeken.
- Gebruik wat je hebt geleerd in het filmpje.
- Gebruik de hulpkaart.
Maak een infographic, een tijdlijn of een reisverslag. Kies een van de volgende opdrachten:
Voor de leraar
Leerlingen leren omgaan met informatie over zaken die verder van hen af staan. Ze leren dat het proces van informatieverwerving, -verwerking en –verstrekking uit stappen bestaat. De complexiteit van het zoekproces neemt toe en het bewust gebruik van digitale technologie wordt belangrijker. Het vanzelfsprekende gebruik van media krijgt een nieuwe dimensie door media bewust in te zetten als informatiebron.
Download de Verantwoording voor de leraar bij deze opdracht voor:
- de leerdoelen
- de lesopbouw
- meer achtergrondinformatie over het onderwerp